veilige wordpress website

6 tips voor een veilige WordPress website

Het is zeer belangrijk om vandaag een veilige WordPress website te hebben. 100% veilig ben je natuurlijk nooit. U kan het vergelijken met uw bedrijf of huis. U mag nog over een tiental beveiligingscamera”s beschikken & de meest geavanceerde beveiliging als het tegenslaat kan het wel eens gebeuren dat de dieven binnen geraken …

Hieronder vindt u 5 tips die u snel & eenvoudig kan toepassen.

Tip 1: Gebruik sterke wachtwoorden!

De eerste tip lijkt een zeer eenvoudige maar is in de praktijk één van de meest voorkomende pijnpunten. De meeste mensen houden nu eenmaal niet van ingewikkeld paswoorden met 17 verschillende tekens & cijfers. Het is als eerste enorm moeilijk om dergelijke wachtwoorden te onthouden & als tweede ervaren veel mensen dit als vrij moeilijk om deze te creëren. Ik raad altijd aan om sterke wachtwoorden te gebruiken zowel voor uw website maar ook daarnaast. Denk maar aan uw computer, laptop, e-mail, …

Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen, tools die een helpende hand bieden. Als eerste is het belangrijk om stevige wachtwoorden te maken. Dit kan je eenvoudig doen met “password generators”. Ikzelf maak regelmatig gebruik van de wachtwoordgenerator van Norton. Een goede tool die je kan gebruiken om moeilijke paswoorden gemakkelijk te onthouden is Keepass. Deze “wachtwoordenkluis” is volledig gratis & biedt de mogelijkheid om de software lokaal te installeren op uw computer of laptop. Vervolgens maakt u een “digitale kluis” aan, waar u al uw gebruikersnamen & wachtwoorden kan bewaren. Deze digitale kluis beveilig je met 1 master wachtwoord. Zorg er dus voor dat dit een stevig wachtwoord is want dit is de sleutel tot al uw wachtwoorden.

Wil je nog een stap verder gaan dan kan je eventueel aan de slag met Lastpass. Dit is net als Keepass ook een wachtwoordmanager maar werkt in de cloud. Lastpass heeft als voordeel dat je op gelijk welke computer, laptop, tablet of smartphone toegang hebt tot uw gebruikersnamen & wachtwoorden.

Tip 2: Beperk de login mogelijkheden

veilige wordpress websiteGebruik je een WordPress website? Dan adviseer ik u om extra waakzaam te zijn. Niet omdat WordPress onveilig is maar WordPress is nu eenmaal enorm populair. Ongeveer 20% van alle websites in de wereld draaien op WordPress. Dus is dit platform ook enorm populair bij hackers. Daarom bestaan er tegenwoordig veel tools om het de hackers moeilijk te maken. Een handige plug-in hiervoor is Limit Login Attempts. Na installatie van deze plugin kan je deze zo configureren dat er voorbeeld maar 3 x mag “geraden” worden naar het paswoord. Daarna wordt dit Ip adres automatisch geblokkeerd. Zo kan je configureren dat die gebruiker er voor bepaalde tijd niet meer in kan. Dit kan je volledig naar wens configureren. (1-999999 min). Wenst u meer geavanceerde instellingen te configueren? Dan raad ik u aan om de Ithemes Security plugin te installeren. Opgelet maak altijd even een backup van uw website voor u aan dergelijke zaken begint.

Tip 3: Updaten, updaten & updaten

Deze tip lijkt vanzelfsprekend. Maar in de praktijk blijkt dat veel hackers websites binnen geraken door websites die niet up to date zijn. Vooral bij WordPress websites is dit het geval. U mag het belang van updates nooit onderschatten. De ontwikkelaars brengen updates uit om eventuele “zwakheden” te patchen. Alles gaat tegenwoordig zeer snel & dus staan ook de hackers niet stil. Zodra er nieuwe updates beschikbaar zijn weten de hackers ook dat er dus terug kwetsbaarheden zijn. De hackers gaan dus op zoek naar deze kwetsbaarheden! Dus is het raadzaam om de updates snel uit te voeren.

Ook hier raad ik aan om vooraf altijd een back-up te nemen van uw website. Want het gebeurt regelmatig dat er na bepaalde updates zaken zijn verandert of niet meer werken op uw website. Dus is het altijd handig om direct een back-up te kunnen restoren.

Bij WordPress heb je de core updates zelf, de thema’s & plug-ins die moeten worden onderhouden.

Tip 4: Overzicht

Ook deze tip kunt u eenvoudig & direct toepassen. Als webmaster & bedrijf is het enorm belangrijk om te weten wie & waarom toegang heeft tot uw website. Het is verstandig om dit overzichtelijk op te volgen. Stel een collega heeft toegang tot de bedrijfswebsite omdat deze regelmatig nieuw content online zet. Maar deze collega verandert van werk … Dan is het super belangrijk om deze toegang terug te ontzeggen. U weet maar nooit wat er kan gebeuren.

Tip 5: Hou je computer up-to-date & veilig

Het gebeurt regelmatig dat een computer wordt gehackt of dat deze wordt getroffen door een virus. Als u gebruik maakt van automatisch aanmelden voor bepaalde websites dan heeft de hacker natuurlijk vrij spel. De beste manier om uw computer of laptop veilig te houden is altijd de Windows Updates te installeren & daarnaast beschikken over een goede antivirus. Er zijn veel betalende & gratis antivirus software tegenwoordig. Verzeker uzelf ervan om ten minsten een gratis antivirus te installeren. Avast antivirus kan al een helpende hand zijn.

Tip 6: Back-up, Back-up, Back-up

veilige wordpress websiteDe zesde & laatste tip is meteen de belangrijkste die u zal redden bij gelijk welk scenario. Ook al past u bovenstaande tips toe & eventueel nog meer geavanceerde technieken, u kan toch veel tegenslag hebben. Daarom is het belangrijk om bij deze tegenslag over een back-up te beschikken. Zodoende uw website snel terug online kan. Wij raden altijd aan om over meerdere back-ups te beschikken. Vertrouw niet blindelings op back-ups van uw hosting firma. Test deze back-ups uitgebreid! Op deze manier bent u 100% zeker dat alles terug snel online kan.

Deze tip kan je trouwens ook toepassen bij uw dagdagelijks gebruik van uw computer of laptop. U zult waarschijnlijk over honderden foto’s en filmpjes beschikken van familie, vrienden, reizen, … Maar heeft u wel een back-up? Stel dat uw toestel defect is of wordt gestolen. Heeft u een kopie van al uw belangrijke data? U kan dit eenvoudig voorkomen door van uw data een kopie te nemen op een externe harde schijf of eventueel in de cloud.

Tot slot:

Als u bovenstaande 6 tips toepast, maakt u het de hackers al een stap moeilijker! Opgelet 100% zeker & veilig ben je natuurlijk nooit. Er zijn uiteraard nog veel meer (geavanceerde) mogelijkheden.

Hoe veilig is uw website? Wil je een website laten maken of twijfel je over de veiligheid van je website?

Stuur me een mailtje & ik laat je iets weten.

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *