Hoe geschikt fotomateriaal vinden voor je website?

Wanneer je een website hebt die je graag zo aantrekkelijk mogelijk wil maken voor je bezoekers is het steeds van belang om niet alleen goede geschreven content te voorzien, maar ook het nodige beeldmateriaal te plaatsen. Op deze manier wordt de website voor de bezoeker een stukje aangenamer om te bezoeken en te ontdekken en bovendien heeft beeldmateriaal de kracht om de boodschap (nog) duidelijker over te brengen. U denkt erover om een website te laten ontwerpen, maar ondervindt een beetje problemen met het vinden van geschikt beeldmateriaal? In dat geval kunnen de tips uit dit artikel je daar zonder enige twijfel bij helpen.

Foto’s van een professionele fotograaf

arrangementen4In eerste instantie zijn er op het internet verschillende websites terug te vinden die een dienst aanbieden waardoor je op zeer eenvoudige wijze over professionele websites kan beschikken en dat zonder dat je er handenvol geld voor dient uit te geven. Bekende voorbeelden van dergelijke diensten zijn iStockphoto en Shutterstock. Bovendien kan je voor professioneel beeldmateriaal ook bij ons terecht. Wij werken hiervoor immers samen met een professionele fotograaf die de meest prachtige beelden kan schieten voor jouw website of online business.

Pas op met auteursrechten!

De belangrijkste tip die we je moeten geven heeft betrekking tot de auteursrechten die niet zelden zijn verbonden aan beeldmateriaal dat op het internet is terug te vinden. Deze rechten zorgen er voor dat je niet zomaar alle foto’s mag gebruiken op je website of webwinkel. Komt de rechthebbende er achter dat je dit wel doet, dan kan er je een behoorlijke claim boven het hoofd hangen en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Door gebruik te maken van foto’s van de eerder aangehaalde fotodiensten en door goed te kijken naar de licentie die van toepassing is verdwijnt dit risico als sneeuw voor de zon.

Foto’s met Creative Commons licentie

Wil bovenstaande nu zeggen dat je geen enkele foto die je op het internet vindt zomaar mag gebruiken voor jouw projecten? Uiteraard niet. Je kan er ook voor kiezen om foto’s te zoeken die vallen onder de zogenaamde Creative Commons licentie. Dit beeldmateriaal mag wel worden gebruikt. Voor het vinden van deze foto’s ga je als volgt te werk:

  1. Google Afbeeldingen biedt je de mogelijkheid om je zoekresultaten te filteren op basis van de Creative Commons licentie.
  2. Klik in Google Afbeeldingen op geavanceerd zoeken en verander de gebruiksrechten naar “onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen, zelfs commercieel”

Het feit dat ook commerciële projecten door de Creative Commons licentie worden ingedekt is belangrijk, maar alleen dan mag het beeldmateriaal gebruikt en verwerkt worden op websites waar je inkomsten uit kan halen. Ben je niet zo te vinden voor de uitgebreide zoekfunctie van Google, maar wil je wel gratis beeldmateriaal verkrijgen voor je website? In dat geval kan ook Flickr, één van de grootste fotodatabanken op het internet je daarbij van dienst zijn.

Zelf foto’s maken?

Catalan_Wikipedian_taking_a_photo_during_Wiki_Takes_Palafrugell_2012Tot slot is het uiteraard ook mogelijk om zelf foto’s te laten maken voor je online business. Bijna iedereen heeft vandaag wel een smartphone met een camera. Hiermee kan je snel & relatief mooie, scherpe foto’s maken. Foto materiaal voor websites moet natuurlijk wel haarscherp zijn & professioneel worden weergegeven. Lukt het u om dit zelf te doen zonder problemen met schaduw, lichtinval en dergelijke te vermijden, dan is het een prima tool. Heeft u hier echter geen feeling voor en beperkt u zich liever tot het trekken van selfies & foto’s van familie & vrienden. Geen probleem, wij werken samen met een professionele fotograaf waardoor de website met haarscherpe, professionele foto’s nog meer tot zijn recht komt.

PS: Wil je een nieuwe website laten maken? www.g-zien.be helpt je graag!

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *